Herken je ze ook? Boodschappen die we in onze vroege jeugd gehoord hebben, zoals ‘dat kan je niet, dat past niet bij jou, daar ben je niet slim genoeg voor’ of ‘jij bent als zo groot dat kan je vast.’ Dit zijn belemmerende overtuigingen die in je brein opgeslagen zijn als een vaststaand feit. Deze overtuigingen zijn waarheid geworden en hebben je blauwdruk gevormd, de manier waarmee we naar de wereld kijken. Deze blauwdruk of conditionering weerhoud je om voluit te leven.

Hoe liefdevol je ook opgegroeid bent toch zijn je ouders in min of meerdere mate niet altijd in staat geweest te voldoen aan jouw behoeften. Onvervulde behoeften aan liefde, veiligheid laten sporen achter. Als kind ben je kwetsbaar en denk je al snel dat je de schuld bent van de problemen in je gezin. Je raakt van slag van de stemmingen om je heen en je krijgt het gevoel dat je niet goed genoeg bent. Je hebt je aangepast en gedaan wat je dacht dat anderen van je verwachten. Hiermee splits je een deel van jezelf af en ontwikkel je symptoomgedrag. Dit leidt vaak tot verslavingen en/of gedragsproblemen om jezelf te beschermen tegen te pijnlijke ervaringen. Je laat niet meer zien we je werkelijk bent.

 

In ons volwassen leven blijven de afgesplitste delen in het brein en lichaam aanwezig en in het hier-en-nu worden deze delen vaak onbewust getriggerd net zolang totdat deze delen (emoties) de erkenning, aandacht en liefde krijgen die het nodig heeft.  Deze triggers kunnen klein zijn; een harde stem, iemands lichaamshouding, een geluid of een geur. Oude overtuigingen lijken tot op de dag van vandaag echt waar te zijn en worden in stand gehouden. Een trigger kan het bekende circuit afspelen waardoor het steeds dieper in de hersenen wordt gegraveerd. Daardoor kan het zijn dat je heel heftig reageert of plotseling heel geïrriteerd of verdrietig wordt zonder duidelijke reden. Door het maken van contact met het afgesplitste deel, het innerlijke kind, en te erkennen wat er is gebeurd kan er vanuit het volwassen bewustzijn alsnog gegeven worden aan het innerlijke kind wat nodig is. Door het geven van een nieuwe betekenis kunnen oude overtuigingen losgelaten worden en komt er ruimte om open te staan voor nieuwe ervaringen. Het symptoomgedrag zal afnemen. We worden steeds meer wie we werkelijk zijn. Het lukt ons steeds meer om keuzes vanuit ons hart te maken, waarmee we de beste versie van onszelf worden!