Ontdek de kracht van gestalttherapie.

De reactie die ik vaak krijg als ik vertel dat de grondslag waar ik vanuit werk de gestalttheorie is: “Daar heb ik nog nooit van gehoord.” Best onbekend blijkt en dat is jammer. Eerlijk gezegd had het voor mij ook een wat stoffig en vaag imago, maar nu ik hier al enkele jaren mee werk merk ik dat het juist een hele fijne benadering is.

Gestalttherapeuten moedigen cliënten aan om bewust te zijn van hun gedachten, gevoelens en gedrag in het huidige moment.

Hierdoor ontstaat niet alleen inzicht, maar ook de mogelijkheid tot verandering en groei. Het ultieme doel is weer in contact te komen met jezelf en van daaruit te handelen. Zodat je weer de pure versie van jezelf wordt, alignment is ook wel een term die vaak genoemd wordt.

Graag wil ik met jullie drie belangrijke kenmerken van de gestalttheorie delen:

Hier en nu:
Gestalttherapie benadrukt het ‘hier-en-nu’ principe. Cliënten worden aangemoedigd om bewust te zijn van wat er op dit moment gebeurt, in plaats van zich te verliezen in het verleden of de toekomst. Door dit bewustzijn kunnen ze hun huidige reacties en gedragingen beter begrijpen.

Bewustzijn:
Een van de belangrijkste doelen van gestalttherapie is het bevorderen van het bewustzijn. Cliënten worden aangemoedigd om zich bewust te worden van hun gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties. Dit bewustzijn is de sleutel tot het begrijpen van zichzelf en het ontwikkelen van gezondere manieren van reageren.

Verantwoordelijkheid:
Gestalttheorie legt ook de nadruk op persoonlijke verantwoordelijkheid. Cliënten worden aangemoedigd om verantwoordelijkheid te nemen voor hun keuzes en acties, waardoor ze meer regie krijgen over hun leven.

Hopelijk geeft deze post een inzichtelijk introductie tot de gestalttherapie en inspireert het tot verdere verkenning van deze boeiende benadering.

Wil je hier meer over weten? Plan dan hier een vrijblijvend kennismakingsgesprek met me in.